Lovačko udruženje "Gornja Resava" Despotovac

"LOVAC" broj 14 - LU "Gornja Resava" Despotovac


          Predstavljamo vam Udruženje Gornja Resava iz Despotovca, ovo Udruženje gazduje lovištem „Dubovnica“ ukupne površine 17.254 hektara od čega je 16.222 hektara lovne površine. Lovište se nalazi u Pomoravskom okrugu, ima 400 članova podeljeno u trinaest sekcija, od toga je 15 lovkinja. U ovom prelepom lovištu mogu se naći fazan, zec, srna i divlja svinja, nadaleko je poznato po svom bogatstvu srnećom divljači. Optimalan broj srneće divljači iznosi 700 grla, planskim dokumentima planiran je odstrel 97 grla, od toga 46 srndaća.

          U prethodnoj lovnoj sezoni članovi Udruženja su u potpunosti ispunili plan odstrela, odstreljena su i tri trofejna srndaća, dva u srebru i jedan u bronzi. Zbog ostvarivanja većeg materijalnog prihoda Udruženje je u ovoj sezoni ponudilo deset grla srndaća za komercijalni lov.

Gosti iz Španije u Despotovcu          Na početku sezone ugostili su lovce iz Španije, koji su za dva dana lova odstrelili sedam srndaća do medalje. Udruženje je na ovaj način ostvarilo značajnu materijalnu dobit koja će u lovište biti vraćena izgradnjom lovno-tehničkih objekata i kupovinom hrane za prihranu divljači.

          - Želja nam je da u narednom periodu selektivnim odstrelom i što boljim monitoringom srneće divljači, stvorimo uslove za što veći odstrel trofejnih grla srndaća, čime ćemo ostvarivati još veći prihod za ulaganje u naše lovište, a samim tim unaprediti gazdovanje, kaže naš sagovornik Miroslav Milošević, stručno lice za gazdovanje lovištem.

Nikola Vojinović