Lovačko udruženje "Gornja Resava" Despotovac

U DESPOTOVCU OBELEŽENO 115 GODINA LOVSTVA


        Mada je Despotovac, pre mnogo vekova, ušao u istoriju lovstva srednjovekovne Srbije, zahvaljujući svom despotu Stefanu Lazareviću, velikom lovcu, ipak ovaj grad na Resavi, 23. decembra 2017. godine, prigodnim manifestacijama obeležio je 115 godina organizovanog lovstva.

Onim čime mogu da se dive sadašnje generacije despotovačkih lovaca to su visoki trofeji, ulovljeni u ovoj okolini a priređeni za ovu priliku u staroj vodenici. Samo za prva tri dana izložbu je razgledalo preko hiljadu stanovnika ove varoši.

Najveća radost za lovački podmladak bila je poseta ovoj izložbi ali i etno – domaćinstvu Zvonka Milenkovića u Panjevcu, gde su mališani imali priliku da se susretnu i sa ulovljenim divljim veprom, da uživaju u lovačkom gulašu ali i da čitavo vreme razgovaraju sa edukatorom na temu divljači, lova, prihrane, prirode i lovačkih dogodovština.

U večernjim satima predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz, pozdravio je ovaj veličanstveni lovački skup i uručio najviša priznanja i odlikovanja udruženju i najvrednijim lovcima.

Glavni promoteri ovog izuzetno valjano organizovanog i dobro pripremljenog lovačkog skupa: Dragan Ilić, dr Zlatko Marjanović, Miroslav Milošević, i mnogi drugi lovački aktivisti, uložili su bogato lovačko znanje i iskustvo da ova svečanost protekne što lepše i u šarmu jubileja. Svemu ovome poseban pečat dala je i lokalna samouprava.

Svečnost je nstavljena lovačkom zabavom uz dobru muziku i prave lovačke mezetluke, tako da je Lovačko udruženje „Gornja Resava“, časno odužilo dug prema precima ali snažno okrenuto budućnosti i lovačkim potomcima.

S. Madžarević